JOHANNA RITSCHER

Jag är möbeldesigner och finsnickare baserad i Limhamn, Malmö.


För mig börjar processen alltid med formgivningen, vare sig det gäller en stol eller en utställningsmonter. Jag söker mig till tidlösa, enkla linjer med en modern lekfullhet, utan att förlora fokus på funktion och hållbarhet. 


Jag började min kreativa bana som konstnär, med färg och duk som främsta uttryck. Från mitt konstnärsskap utvecklades en karriär som grafisk designer, med uppdragsgivare ur både kulturvärlden och näringslivet. Jag arbetade samtidigt med att designa och producera utställningar för klienter som Malmö Museer och Röda Korset och skapade Sveriges paviljong till FNs Klimattoppmöte. Parallellt med mitt konstnärsskap har jag haft en lång karriär som DJ, med spelningar runtom i Europa, USA och Brasilien. Efter några år som Art Director i reklambranschen längtade jag efter ett mer jordnära uttryck.


Snickeri och hantverk blev det naturliga valet, inspirerad av en familj fylld med hantverkare. I trä fann jag ett material som kombinerade min kärlek för det organiska med det grafiska, något som också går igen i designen, där råa träslag förädlas till stilrena, skulpturala former, ofta skapade med en kombination av innovativ teknik och traditionellt hantverk.


Jag är nu redo att ta mig an uppdrag av alla slag. Med min bakgrund är jag lika inspirerad att bygga ett bord för familjen att samlas runt som att designa en konstinstallation. Det viktigaste är att ta fram en produkt som förverkligar kundens vision.


Välkommen att höra av dig med frågor och idéer!


Jag är dekorerad med liten silvermedalj och stipendium från Tormek för mitt gesällprov. Har ställt ut flera gånger på Stockholm Furniture and Light Fair samt hos Lehmanns verkstad. Jag är utbildad på TAU Learning (2015-2016) och SnickarAkademin (2017-2019).

REFERENSER

“Med en snygg design och tilltalande detaljer har Johanna skapat ett skåp som många skulle drömma om att få ha i sitt vardagsrum. Möbeln är ambitiös på många sätt, inte minst fiskbensmönstret som ger en härlig 3D-effekt. Ett fantastiskt hantverk som utstrålar noggrannhet och finess.”

Håkan Persson, VD Tormek (12 månader)“Jag anlitade Johanna som snickare och formgivare för Folkuniversitetets Kunskapsklubben. Vi ville ha unika skyltar för att rama in våra föreläsningsevent. Jag kom med en handfull idéer och en rad begränsningar och Johanna var bästa tänkliga samarbetspartnern. Hon utvecklade ett koncept som på ett enkelt och elegant sätt lyfte mina idéer till en helhet med hög hantverksmässig kvalitet. Johanna är energisk, lyhörd och inspirerande att jobba med och jag hoppas att få jobba med henne igen i framtiden. Tills dess rekommenderar jag å det varmaste att du anlitar Johanna.”

Luisa Carbonelli, Kunskapsklubben (Kunskapsklubben)“Jag ville ha en möbel som dels dolde det fula proppskåpet och elementet i min hall och dels gav den som klev in i mitt hem en riktig wow-upplevelse. Utöver det så ville jag såklart att möbeln skulle kännas funktionell och praktisk. Utifrån dessa önskemål skapade Johanna en möbel som blev mycket bättre än jag kunnat föreställa mig. Jag älskar att Johannas designestetik, som jag tycker så mycket om, syns så tydligt i den. Att så tidigt i sin karriär ha ett så starkt eget uttryck är beundransvärt! Johanna genomförde projektet effektivt, engagerat och med oavbrutet tålamod med vinklar, vrår och sneda väggar. Jag är en 100% nöjd kund!”

Anna Jermander (Hallmöbel Moln)"Vi åker på flera optikmässor varje år och har alltid samma problem med hur vi ska displaya våra glasögonbågar på ett snyggt och enkelt sätt. Allt ska skickas mellan de nordiska länderna och passa olika montrar. Tillsammans med Johanna Ritscher tog vi fram en idé i plywood med vikbara ställ som lyfter upp de paletter vi har våra bågar i. En smidig och enkel lösning som vi räknar med ska gå att använda i några år framöver. Johanna var en väldigt lyhörd leverantör som hela tiden stämde av med oss så att vi var med på resan. Något som gör slutresultatet så mycket bättre när det gäller en ny idé och en ny produkt. Så topp-betyg för proffsigt bemötande och fin slutprodukt."

Lisa Londerus, KunoQvist (Pyramid) 

Woodwork & Furniture Design by Johanna Ritscher

woodwork@johannaritscher.com